Γράφει ο/η Βαγγέλης Βουτάκος
SHARE IT!

Βαφές μαλλιών , ερωτήσεις 2

Οκτωβρίου 2009

Βαφές Μαλλιών

Αυτό είναι το σημείο που όλοι εσείς, άπειροι και έμπειροι συνάδελφοι κομμωτές μπορείτε να μας ρωτάτε οτιδήποτε είναι σχετικό με το χρώμα των μαλλιών. Οτιδήποτε και να αφορά η ερώτηση σας, από βαφές και ντεκαπάζ, μέχρι τρόπους εφαρμογής και τεχνικές χρώματος, έχουμε συγκεντρώσει μια ομάδα από ειδικούς που κάθε φορά θα απαντάνε με ευχαρίστηση στις ερωτήσεις σας. Αυτή τη φορά τις ερωτήσεις σας απαντά ο Βουτάκος Βαγγέλης, ιδιοκτήτης δυο κομμωτηρίων στην Μπολόνια της Ιταλίας και εξωτερικός συνεργάτης REDKEN Ιταλίας (Redken Artist).

Ο πελάτης μου έχει ένα φυσικό ύψος τόνου 5 (ανοιχτό καστανό.) Θέλει να τα ανοίξουμε αρκετά σε μια ουδέτερη απόχρωση στο ύψος τόνου του 9 ( ξανθό πολύ ανοιχτό.) Το πρόβλημα είναι, ότι όταν ανοίξουν τα μαλλιά, γίνονται πολύ κίτρινα. Όταν στη συνέχεια, προσπαθώ να τους δώσω μια πιο μπεζ απόχρωση, παίρνουν μια γκρι ή πράσινη απόχρωση. Τι πρέπει να κάνω;

Στην πραγματικότητα έχοντας να ξανοίξουμε ένα φυσικό ύψος τόνου του 5 έως το ύψος τόνου του 9 έχουμε 4 τόνους διαφορά. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ξανοιχτική βαφή η οποία ξανοίγει 4,5 έως 5 τόνους. Ανοίγοντας έως το ύψος τόνου του 9 θα συναντήσουμε φόντο ξανοίγματος ανοιχτό κίτρινο. Για να εξουδετερώσουμε το κίτρινο που δημιουργήθηκε από το ξάνοιγμα θα πρέπει η ξανοιχτική βαφή να έχει και μια απόχρωση του βιολέ. Στην περίπτωση που δεν είναι αρκετό ( μόνο στην περίπτωση που δεν έγινε σωστή διάγνωση – διάμετρος τρίχας ,ύψος τόνου ,κ.τ.λ.)μετά την ξανοιχτική βαφή μπορούμε να περάσουμε ένα ρεφλέ , πάλι με απόχρωση του βιολέ, αφήνοντας το για 3 έως 5 λεπτά. Επειδή όμως σε αρκετές εταιρείες δεν αναγράφετε η απόχρωση του ρεφλέ θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Έτσι λοιπόν εάν δούμε το τελικό αποτέλεσμα να πρασινίζει αυτό σημαίνει ότι το ρεφλέ της εταιρείας που χρησιμοποιήσατε είχε σαν βάση το μπλε. ( μπλε + κίτρινο = πράσινο). Για να εξουδετερώσουμε ένα φόντο ξανοίγματος κίτρινο πολύ ανοιχτό στο ύψος τόνου του 9 θα πρέπει να ανοίξουμε μισό τόνο περισσότερο από το επιθυμητό και να εφαρμόσουμε την αντίστοιχη απόχρωση που το εξουδετερώνει, δηλαδή αντί για 9 να πάμε στο 9,5 και να χρησιμοποιήσουμε για ρεφλέ το βιολέ. Εάν δεν ξανοίξουμε μισό τόνο περισσότερο από το επιθυμητό, και περάσουμε την αντίστοιχη απόχρωση που την εξουδετερώνει, τότε σαν αποτέλεσμα θα έχουμε το ανεπιθύμητο γκρι ή ένα γκρι ντορέ μπεζ.

Είμαι στο βαφείο τα τελευταία 12 χρόνια και ανέκαθεν δούλευα με χρώματα που ήταν πιο απαλά και δημιουργούσαν μια διαφάνεια που έδινε την αίσθηση του φυσικού. Τελευταία εργάζομαι σε ένα κομμωτήριο που χρησιμοποιεί εταιρεία βαφών με πιο συμπαγές χρώμα ως προς το αποτέλεσμα. Έχω πρόβλημα στο πως θα προσαρμοστώ με τις αποχρώσεις αυτής της εταιρείας ώστε να δίνει ένα αποτέλεσμα που να μην δείχνει τόσο φορτωμένο από βαφή. Ελπίζω να με καταλαβαίνετε, ευχαριστώ.

Αυτή είναι μια πάρα πολύ όμορφη ερώτηση, και πραγματικά δείχνει έναν άνθρωπο ο όποιος ενδιαφέρεται να μάθει πως άλλες βαφές λειτουργούν.
Η πραγματικότητα είναι ενώ η βαφές αυτές που πραγματικά δίνουν ένα συμπαγές αποτέλεσμα , έχουν και αρκετά καλή κάλυψη στα λεύκα, φαίνονται αρκετά υπερβολικές ή «ψεύτικες» στο τελικό αποτέλεσμα.
Στο θέμα μας όμως και για να μπορέσεις να φέρεις το αποτέλεσμα στα δεδομένα που θέλεις, αυτό που συνήθως κάνω σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να δουλέψω με μια φόρμουλα 1 τόνο πιο ανοιχτή και ελαφρώς πιο ζεστή από την σειρά που μου δίνει πιο διαφανές χρώμα. Εάν δηλαδή για παράδειγμα έβαφα με ένα 4 με την σειρά που δημιουργεί διαφάνεια, τώρα θα επιλέξω από την σειρά που δημιουργεί συμπαγή αποτέλεσμα το 5,3 . Προσοχή όμως , δεν προσπαθώ να ανοίξω το χρώμα αλλάζοντας το οξειδωτικό, αντί δηλαδή το 20 να χρησιμοποιήσω το 30. Το οξειδωτικό παραμένει το ίδιο ενώ χρησιμοποιώντας ένα τόνο πιο ανοιχτό δίνει την αίσθηση του πιο διάφανου και φυσικού αποτελέσματος.

Βαφές Μαλλιών

Ο πελάτης μου έχει 100% λευκά μαλλιά στη μπροστινή περιοχή και στα πλαϊνά. Τα υπόλοιπα μαλλιά έχουν περίπου 75% λευκά αναμειγμένα με το 25% των φυσικών στο ύψος τόνου του 3.
Συνήθως τα βάφω με οξειδωτική βαφή, φυσική απόχρωση στο ύψος τόνου του 2. Η κάλυψη είναι πολύ καλή και το χρώμα είναι πολύ σκούρο καφέ. Ο πελάτης μου αποφάσισε ότι ήθελε να αλλάξει σε πιο δαμασκηνή απόχρωση. Έτσι, αφού πέρασα τη βάση, όπως σας περιέγραψα παραπάνω, έκανα ανταύγειες με σκόνη ξανοίγματος, αφήνοντας τα να ανοίξουν έως το φόντο ξανοίγματος του πορτοκαλί. Έπειτα πέρασα ένα ρεφλέ από μια βαφή στον ίδιο τόνο το 03RV (κόκκινο – βιολέ). Το χρώμα ήταν εκπληκτικό όμως μετά από αρκετά λουσίματα άρχισε να ξεθωριάζει σε πορτοκαλοχάλκινους τόνους. Μήπως την επομένη φορά να προσθέσω επιπλέον και βιολέ ενισχυτικό; Άνοιξα στο σωστό ύψος τόνου με φόντο ξανοίγματος το πορτοκαλί; Τι μου προτείνετε;

Κάνοντας μια γρήγορη ανάλυση, έχουμε μια βαμμένη βάση στο ύψος τόνου του 2 και θέλουμε ανταύγειες με απόχρωση RV (κόκκινο – βιολέ). Ψάχνοντας για το φόντο ξανοίγματος RV (κόκκινο – βιολέ) το βρίσκουμε στο ύψος τόνου μεταξύ του 3 και του 4. Εάν ανοίξουμε περισσότερο (όπως και έκανες, φόντο ξανοίγματος του πορτοκαλί) και εφαρμόσουμε μια απόχρωση RV (κόκκινο – βιολέ), θα έχουμε άμεσα ένα αποτέλεσμα πιο έντονο, όμως με μικρή διάρκεια και σταθερότητα ( όπως και έγινε).
Ένας από του σημαντικούς κανόνες της χρωματολογίας στις βαφές μαλλιών, λέει πως εάν θέλουμε την μέγιστη σταθερότητα του χρώματος χωρίς αυτό να μεταβάλετε στο χρόνο, μετά από ξάνοιγμα (ντεκαπάζ), θα πρέπει να ανοίξουμε στο ίδιο ύψος τόνου με την επιθυμητή απόχρωση και όχι ψηλότερα. Την επόμενη φορά θα σου πρότεινα να ανοίξεις έως το φόντο ξανοίγματος του κόκκινου και όχι ψηλότερα.

Είμαι νέος κομμωτής και ενδιαφέρομαι πολύ για το χρώμα και τις βαφές μαλλιών. Επίσης στο κομμωτήριο που εργάζομαι έχουμε πολλούς νεαρούς πελάτες. Πολλοί από αυτούς έχουν μαλλιά που είναι βαμμένα μαύρα ή σκούρα καστανά. Η δυσκολία μου είναι ότι πολλοί από αυτούς θέλουν ένα αποτέλεσμα αρκετά ανοιχτό, πλατινέ εφέ στα μαλλιά τους, ακόμα και με ανταύγειες. Αν και το αποτέλεσμα το καταφέρνω, ο προβληματισμός μου είναι ότι ταλαιπωρώ πάρα πολύ τα μαλλιά, αφού για να το πετύχω χρησιμοποιώ σκόνη ξανοίγματος με 40 βαθμών οξειδωτικό. Υπάρχει τρόπος να έχω περίπου αυτό το αποτέλεσμα , χωρίς να ταλαιπωρώ τόσο πολύ τα μαλλιά;

Σίγουρα δεν είναι μόνο δίκη σου δυσκολία να φτάσεις από το 2 στο 10 με την πρώτη εφαρμογή χωρίς να ευαισθητοποιήσεις την τρίχα και να έχεις μια πλατινέ απόχρωση.
Όλες οι ξανοιχτικές σκόνες ανοίγουν έως 7 τόνους στον χρόνο που δίνει ο εκάστοτε κατασκευαστής, συνήθως από 50 έως 60 λεπτά. Θεωρητικά αυτό σημαίνει πως εάν πάρουμε 4 τούφες από τα ίδια μαλλιά και εφαρμόσουμε στην κάθε τούφα σκόνη ξανοίγματος με 10, 20, 30 και 40 βαθμούς οξειδωτικό αντίστοιχα, μετά από 60 λεπτά όλες θα έχουν ανοίξει 7 τόνους. Η διαφορά θα είναι ότι η τούφα με των 40 βαθμών οξειδωτικό θα είναι η πιο ευαισθητοποιημένη, ενώ αυτή με των 10 βαθμών οξειδωτικό θα έχει τη λιγότερη ευαισθησία (σε επαφή με το δέρμα, όχι περισσότερο από 20 βαθμών οξειδωτικό)
Εάν τώρα για παράδειγμα, προσπαθήσεις να ανοίξεις από το ύψος τόνου του 2 με σκόνη ξανοίγματος και 20 βαθμών οξειδωτικό, θεωρητικά πάντα, θα πρέπει να φτάσεις στο ύψος τόνου του ενώ στην πράξη στο ύψος τόνου του 8+. Και ενώ ακόμη δεν έχεις φτάσει εκεί που επιθυμείς, χωρίς να ξεβγάλεις το προϊόν από τα μαλλιά, προσπάθησε να αφαιρέσεις όσο περισσότερο προϊόν μπορείς, και ξαναεφάρμοσε στα μαλλιά με ένα καινούριο μείγμα με σκόνη ξανοίγματος και 20 βαθμών οξειδωτικό. Αυτός ο τρόπος θα σου δώσει το μέγιστο ξάνοιγμα με την μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία στα μαλλιά

Για τις δικές σας ερωτήσεις, απορίες και σχόλια μπορείτε να επικοινωνείτε στο email:[email protected]

  

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.