Γράφει ο/η Αλεξάνδρα Μπαλή
SHARE IT!

Ταξίδι στην ιστορία της κομμωτικής τέχνης

Ιουνίου 2009

‘Το ταξίδι είναι η μαία της σκέψης’ γράφει ο Αλαίν Ντε Μποτόν και το δικό μας ταξίδι θα είναι ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο. Θα προσπαθήσουμε να αγγίξουμε το παρελθόν και να βιώσουμε την εξέλιξη της κομμωτικής τέχνης μέχρι σήμερα. Είμαι σίγουρη ότι θα γεννηθούν σκέψεις που θα θέλετε να μοιραστείτε με άλλους ή ενδεχομένως εικόνες, που θα αποτυπωθούν στο μυαλό σας.

Γυρνώντας πίσω το χρόνο ,όσο πιο πίσω γίνεται, παρατηρούμε τη γυναίκα αλλά και τον άντρα να δίνουν μεγάλη σημασία στα μαλλιά, να φροντίζουν την κόμη τους. Η λογοτεχνία, η ποίηση, η ζωγραφική και κάθε είδους τέχνη έχει εμπνευστεί πολλές φορές από τα μαλλιά∙ καταναλώθηκε σε ύμνους γι` αυτά.

Από την βιβλική ακόμα εποχή η ανδροπρέπεια εκτιμούνταν με το μήκος , την δύναμη και την αντοχή των αντρικών βοστρύχων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Σαμψών με τη συσσωρευμένη δύναμη στα μαλλιά του.

 

Οι πρώτες χτένες εμφανίζονται στην Αίγυπτο το 4000 π.Χ. και είναι αποξηραμένα οστά ψαριών. Ο ίδιος λαός το 2000 π.Χ. αναμειγνύει νερό με χυμό εσπεριδοειδών για να φτιάξει σαμπουάν. Επιπροσθέτως, χρησιμοποιεί λίπος και φυτικά έλαια για να σταθεροποιήσει τα μαλλιά του. Τέλος, υπάρχουν στοιχεία για τη χρήση θερμαινόμενων ράβδων σιδήρου για κίνηση στα μαλλιά από το 1500 π.Χ.

Στη κλασσική Ελλάδα τα μαλλιά είναι μακριά και προς τα πίσω μαζεμένα. Βαμμένα κόκκινα με χένα και πασπαλισμένα με σκόνη χρυσού. Τα στολίζουν με φρέσκα λουλούδια ή χρυσά λεπτά στέμματα. Οι άνδρες έχουν κοντά μαλλιά και ξυρίζουν τα γένια τους σπάνια. "κομμωτικη

Στη Ρώμη η τάση ακολουθεί τα ελληνικά πρότυπα. Χρησιμοποιούν και αυτοί σκόνη χρυσού και με θερμαινόμενο σίδερο δημιουργούν μπούκλες στα μαλλιά. Οι γυναίκες έχουν βαμμένα ξανθά μαλλιά ή φοράνε περούκες από τρίχες σκλάβων. Αργότερα τα μαλλιά πιάνονται ψηλά με όγκο και τυλίγονται με λεπτό σύρμα.

Το 35 π.Χ. η Κλεοπάτρα φορούσε περούκες που στόλιζε με χρυσό και ελεφαντόδοντο. Όλοι οι άντρες είχαν ξυρισμένο κρανίο, πράγμα που αντιμετώπιζε ριζικά το πρόβλημα της καθαριότητας. Μονάχα σε τελετές φορούσαν σγουρές, μαύρες, βαριές περούκες.

Όλα αυτά λοιπόν σε εποχές τόσο πίσω στο χρόνο.. σε εποχές π.Χ ! Την επόμενη φορά θα κάνουμε ένα βήμα μικρό και θα πάμε λίγο παραπέρα .Κάθε φορά με περισσότερες πληροφορίες που όσο περνάει ο καιρός και μας πλησιάζουν χρονολογικά, θα είναι πιο λεπτομερειακές και ενδιαφέρουσες 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.